Mikroműanyag - Duppla veszély

A műanyag összetevői miatt káros a környezetre, az emberekre és az állatokra. Minnél kisebb egy műanyag rész, annál veszélyesebb. Az úgynevezett mikroműanyag főként a kozmetikumokban található meg. Az emberekre és állatokra gyakorolt hatása eddig tisztázatlan.

A mikroműanyag kifejezés azokra a részecskékre utal, amelyek kisebbek, mint öt miliméter. A mikroműanyag egyik fő forrása a kozmetikai termékek. Ezekben granulátumként vagy kötőanyagként használják pl. peelingek, fogkrémek, tusfürdők, sminkek... Nem kötelező a termékeken külön címkével feltüntetni. A fogyasztóknak emiatt nehéz kitalálni, hogy a termék tartalmaz-e vagy sem.

A kozmetikai iparban az elsődleges mikroműanyag mellett másodlagos is van. Ez a típus miatt alakulnak ki a hatalmas hulladékgyűjtő szigetek a tengerben. A hullámok és a nap okozzák a nagy műanyag darabok "széttörését".

Keletkezésüket tekinteve nincs különbség a két mikroműanyag fajta között. Mindkettő évszázadokig a tengerben marad. A műanyag maga számos ftalátot és lágyítót tartalmaz, amelyek hormonálisan aktívak, mérgezőek és rákkeltőek. És ha ez még nem lenne elég, a kis műanyag részecskék a környezetre is károsak. Felszínükön sok más anyag is található. A műanyag darabok mérgező koncentrációja százszor magasabb, mint a környező vízeké.

Sajnos a mikroműanyag a táplálékláncba is bekerül. A kis tengeri lények összetévesztik táplálékukat a mikroműanyaqggal és megeszik. A méreganyagok nem választódnak ki, hanem felhalmozódnak az állatok zsírszöveteiben. Ezeket a kis állatokat megeszik a nagyobbak és így tovább. Így fokozatosan kerül be az emberek által fogyasztott élelmiszerekbe. Ez nem csak a halakat érinti. Mikroműanyag van a tejben, mézben, sörben és még az ivóvízben is kimutatható.

Az ok, amiért ezt a típusú műanyagot használják a kozmetikumokban, egyszerű: sokoldalú és olcsó. Ma már azonban vannak biológiailag lebomló alternatívái. Ezek közé tartozik a diófélék héja, valamint a szőlő magja vagy az ásványi ayagok, mint a só, az agyag vagy a kréta.

Ha szeretnénk a mikroműanyag terhelést csökkenteni, akkor figyeljünk a kozmetikai termékek vásárlásakor, hogy azok ne tartalmazzanak mikroműanyagot. A natúrkozmetikumokban nem szabad felhasználni.