Bázikus vagy pH-bőrsemleges bőrápolás?

Bázikus vagy pH-bőrsemleges bőrápolás?

Amikor felmerül az a kérdés, hogy melyik bőrápoló a jobb, a bázikus vagy a pH-semleges, akkor két világnézet ütközik össze. Ezért nem is olyan könnyű megválaszolni, hogy melyik az optimálisabb ápolás.

Ennek ellenére részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen előnyöket kínálnak az egyes irányzatok, és szembeállítjuk a nézeteket.

A bőr védőrétege és annak funkciója

A bőrt egy természetes védelem veszi körül. Ez az úgynevezett savköpeny vagy hidrolipid-köpeny faggyúból, verejtékből, lipidekből, aminosavakból és elszarusodott hámsejtekből áll. Védi a bőrt a kiszáradástól, a kórokozóktól és a környezeti terhelésektől, valamint normális esetben a bőr saját maga képes regenerálni. Ahogy a "savköpeny" elnevezés is jelzi, a bőr pH-értéke enyhén savas, ami életkortól, nemtől vagy testterülettől függően kissé változhat.

Mi az úgynevezett pH-érték, és mi köze van a bőrápoláshoz?

A pH kifejezés a "hidrogén-kitevő" vagy latinul "pondus/potentia hydrogenii" rövidítése, és értékként jelzi, hogy egy oldat mennyire savas vagy lúgos/bázikus. A leggyakrabban mért értékek 0 és 14 között mozognak. Minél alacsonyabb a pH-érték, annál savasabb az oldat. A víz pH-értéke 7, és "semlegesnek" számít. Az egészséges bőr pH-ja 5-6,5, tehát enyhén savas. Az ebbe a tartományba eső értékeket "bőrsemlegesnek" nevezzük. Ezért a bőrápolásban fontos a "pH-semleges" és a "pH-bőrsemleges" közötti apró, de finom különbség.

A pH-bőrsemleges bőrápoláshoz tartozó nézetek

Az ortodox orvoslás a pH-bőrsemleges bőrápolást támogatja, amely nem befolyásolja a bőr enyhén savas védőrétegét.

Az olyan bőrápolók mögött álló ötlet, amelyek pH-értéke a lehető legközelebb áll a bőr pH-értékéhez, az, hogy a bőr természetes pH-értéke a lehető legkevésbé változzon a tisztítás során, hogy fennmaradjon a védőfunkció.

A normál szappanok viszonylag magas pH-értékkel rendelkeznek (akár 9). Minél magasabb ez az érték, annál jobban kiszárad a bőr. Korábban azt feltételezték, hogy a bőr savas védőrétege legkésőbb egy óra elteltével helyreáll. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy ez sokkal hosszabb ideig tart, és így a bőr hosszabb ideig sérülékeny.

A szervezet alapvetően a felesleges savak egyszerű semlegesítésével tudja kompenzálni az egyensúlyhiányt. Ez egy mindennapos folyamat, hiszen már változatos táplálkozás esetén is előfordulhat savtöbblet. Kutatások kimutatták, hogy egy bizonyos savas környezet a legtöbb baktérium- és gombafaj számára kedvezőtlen, mivel gátolja a szaporodásukat.

A bázikus bőrápoláshoz tartozó nézetek

A bázikus testápolás ötlete a nagyon régi hagyomány mellett az eredetiség és a természetesség. Az érv az, hogy a magzatvíz, amelyben a gyermek kilenc hónapig növekszik, körülbelül 8-8,5-ös pH-értékével enyhén bázikus. Mivel a csecsemők a közmondásos bababőrrel születnek - selymes, puha és illatos -, kézenfekvőnek tűnik, hogy egy jó testápolónak bázikusnak kell lennie.

A hetvenes évekig csak bázikus testápoló termékek léteztek. Ez azt jelenti, hogy a bázikus bőrápolás mögött évtizedes tapasztalat áll. Ez azonban nemcsak a bőr tisztítására, hanem védelmére is szolgál. Egyre gyakoribbak a pH-semleges termékek által okozott allergiás reakciók és a bőr károsodása. A megtámadott bőr kiváló táptalaj mindenféle gombák és baktériumok számára, mivel ezek savas környezetben élnek túl a legjobban. Az ésszerű testápolás mottója ezért csakis ez lehet: bázikus ápolás a savas megterhelés helyett.

Egy 7,4 -es, enyhén bázikus pH-érték nem szárítja ki a bőrt, így ideális rendszeres testápoláshoz.

A pH-semleges termékek zavarhatják a bőr természetes szabályozását. Az úgynevezett savköpeny ugyanis nem létezik, csak a kozmetikaipar használja reklámcélokra. A bőrnek azért van ilyen alacsony pH-értéke, mert a szervezet a magas savterhelés miatt a felesleges savakat már nem képes a vesén és a beleken keresztül kivezetni. A bőr ez esetben segít. A savas bőrápoló termékek ezeket a kiszabaduló savakat visszakényszerítik a testnedvekbe, ezért az ilyen termékeket kerülni kell.

Ha viszont bázikus termékeket használunk, akkor azok reakcióba lépnek a savakkal, semlegesítik és így feloldják azokat. Ez arra ösztönzi a szervezetet, hogy a tárolt savakat és salakanyagokat a sejtek túlnyomórészt savas környezetéből felszabadítsa, és bázikus környezetbe juttassa őket. Ha például 8,5 pH-értékű, bázikus teljes fürdőt veszünk, akkor ez az érték egy óra fürdési idő után jelentősen lecsökken. A fürdővíz felszívja a szervezet bőrön keresztül leadott savait.

A pH-semleges testápolók emellett zsírtalanítják is a bőrt. Ezáltal a faggyúmirigyek elvesztik azt a természetes képességüket, hogy elindítsák a visszazsírosító folyamatokat. A bázikus testápolók ezzel szemben serkentik a faggyúmirigyeket.

Összegzés

Két ilyen ellentétes nézetet szembeállítani, miközben az optimális ápolószert keressük, olykor zavaró lehet. Ezen a ponton nem lehet általánosan érvényes útmutatást adni.

Alapvetően az egészséges bőr magától szabályozza a savköpenyét. Ha azonban a savak túlsúlyban vannak, a bőr hajlamos a szárazságra és a feszülésre. Ha túl sok a bázis vagy lúg, akkor a bőr inkább zsíros és fogékony a baktériumokra. A bőrápolónak tehát fontos feladata a szabályozás támogatása. Ezért a saját bőrtípusunk alapján kell kiválasztani a megfelelő ápolószert - a tisztító termékek esetében kerülni kell a szulfátokat és a durva tenzideket.

* Ez a cikk csupán a különböző álláspontok és látásmódok semleges összehasonlítása. Ezért az adott nézőpontban megtalálhatóak olyan állítások is, amelyek ellentmondanak a másikénak. Ez a körülmény szándékos, mivel máskülönben nem lett volna lehetséges a különböző nézetek teljes szembeállítása. Az a tény, hogy két egymásnak ellentmondó állítás közül csak az egyik lehet helyes vagy igaz, szintén tolerálható.
Továbbá, ebben az összehasonlításban sem bizonyos termékek vagy nézőpontok mellett, sem ellen nem adunk ajánlást. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy a véleménye szerint legmegfelelőbb bőrápoló terméket válassza.