Kókuszolaj - egzotikus mindenes

A kókuszolaj egy igazi mindenes. Néhányan azt gondolják, hogy szinte semmire sem jó. Azonban ez nem így van, számos területen felhasználható - a konyhától a kozmetikáig.

Kivonása és összetétele

A kókuszolaj egy természetes növényi olaj. A kókuszdió gyümölcshúsának préselésével nyerik. A kókuszolaj trigliceridek 99%-a kötött, telített zsírsavak. Sokan most azt gondolják: "Telített zsír? Egészségtelen." Legalábbis számos tudós az elmúlt években többször ezt hangoztatta. Azonban ez egyátalán nem olyan rossz, mint ahogy sokan gondolják. A közepes láncú zsírsavak, mint például a laurinsav, kapronsav, kaprinsav és kaprilsav, könnyen emészthetőek és vízben oldódnak. Tehát a véráramba belépve gyorsan a májba jutnak, ahol előnyösen alkalmazhatók energianyerésre. A négy fent említett, közepes láncú zsírsav adja a kókuszolaj kivételes tulajdonságait, 60-70% -ban a kókuszolaj fő alkotórészei.

Közepes láncú zsírsavak tulajdonságai

Az egyik legtöbbek által ismert a laurinsav. Ezt nagy mértékben tartalmazza a kókuszolaj. Antimikrobiális és vírusellenes, valamint gombaölő hatású. Ez azt jelenti, hogy a laurinsav aktívan működik a vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal és protozoákkal szemben. Erős bőrápoló tulajdonságokkal is rendelkezik. A kókuszolaj hidratál és védi a bőrt a káros környezeti mérgekkel szemben, valamint szabályozza a sav-bázis-háztartást.

Kókuszolaj vagy kókuszzsír - mi a különbség?

Feltehetőleg már Ön is sokszor állt a szupermarketben a polc előtt, azon tanakodva, hogy kókuszolajat vagy kókuszzsírt vásároljon. De vajon mi a különbség? A válasz: nincs. Mivel a kókuszolaj vagy -zsír olvadáspontja 24 fok, így Közép-Európában általában a szilárd, krémes fehér masszát, zsírként nevezik. Ha a hőmérséklete meghaladja az olvadáspontot a zsírből tiszta, folyékony olaj keletkezik.

Kókuszolaj a kozmetikumokban

A kókuszolaj arc-, test- és hajápoló tulajdonságainak köszönhetően nagyon értékes a kozmetikában. Különösen akkor, ha inkább a kémiai összetevő mentes natúrkozmetikumokat részesíti előnyben. Figyeljen oda, hogy adélékanyag, mint pl. tartósítószer, mentes, tiszta kókuszolajat vásároljon. Ugyancsak fontos, hogy ne legyen finomított, szagtalanított, fehérített vagy keményített, valamint, hogy ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származzon.

Következő cikkünkben bemutatjuk a kókuszolaj konkrét alkalmazási lehetőségeit az arc-, test- és hajápolás területén.