Mik a komedogén összetevők?

Mik a komedogén összetevők?

Az anyag komedogenitása azt jelzi, hogy mekkora a valószínűsége a tisztátalan bőr kialakulásának, használat közben. Ez különösen fontos az olajos vagy kombinált bőrű emberek esetében.

Mit jelent a komedogén?

Nagyon kevés ember ismeri a „komedogén” kifejezést. Nem csoda, mivel egyáltalán nem használják a mindennapi nyelvben. Alapvetően a komedogenitás kifejezés egy összetevő vagy termék azon tulajdonságát takarja, amely eltömíti a pórusokat, ezáltal tisztátalan bőrhöz és mitesszerek kialakulásához vezetve.

A komedogén termékek mindig tisztátalan bőrhöz vezetnek?

Nem. Egy összetevő komedogenitása nem azt jelzi, hogy tisztátalan bőrhöz vezet vagy sem. Az összetevőket és a termékeket nem lehet "komedogén" és "nem komedogén" csoportokra osztani. Ehelyett inkább egy valószínűségi skáláról szól, amelyen minden termék megtalálható. Egyes anyagok komedogénebbek, más anyagok kevésbé.

Ez nem azt jelenti, hogy egy erősen komedogén termék biztosan tisztátalan bőrhöz vezet. Minden ember bőre más és máshogyan reagál. Ki kell próbálni.

A komedogenitási skála (lásd lejjebb) hasznos azok számára, akik folyamatosan tisztátalan bőrrel küzdenek. Talán egy erősen komedogén terméket használ, amely kiváltja, és egyáltalán nem is tud róla.

Íme egy példa: A kókuszolaj erősen komedogén hatású, de csodákat okozhat a száraz bőr esetében, anélkül, hogy tisztátalan bőrhöz vezetne. Ez azonban csak a kókuszolaj olajos bőrön történő alkalmazásakor igaz.

Növényi olajok: szintén komedogének

Számos komedogén összetevő nem található meg a natúrkozmetikumokban. Sok olyan szintetikus anyag fedezhető fel a hagyományos kozmetikumokban, amelyek komedogén hatásúak. Ilyenek például: PEGS vagy szilikonok, különféle szintetikus tenzidek, valamint az ásványi olaj alapú zsírok. Ezek az anyagok a natúrkozmetikai termékekben nem találhatóak meg.

Az, hogy egy anyag természetes erdetű, nem jelenti azt, hogy nem vezethet tisztátalan bőrhöz. Számos növényi olaj komedogén hatású. Az olajokat sok natúrkozmetikai termékben használják, mivel intenzív ápolást biztosítanak a bőr számára. Azonban ezek is elzárhatják a pórusokat. A termékek kipróbálása sokat segíthet. Minél jobban ismerem a saját bőröm, annál könnyebben elkerülhetem a tisztátalan bőrt okozó anyagokat. Vezessen listát, amelyen a kipróbált termékeket és a hatásukat nyomon követheti.

Különböző növényi olajok komedogenitási skálája

A komedogenitási skála különösen fontos az olajos vagy kombinált bőrű emberek esetében. Itt található néhány összetevő és azok komedogén hatásainak felsorolása. Minél magasabb a szám, annál erősebb a komedogenitás.

 1. szint:
  Argán olaj
  Méhviasz
  Gránátalma mag
  Csipkebogyó olaj
  Jojobaolaj
  Neem olaj
  Shea vaj
  Napraforgó olaj
  Szkvalén
  Szőlőmagolaj
  Vadrózsa olaj
 2. szint:
  Olívaolaj
  Barackmagolaj
  Szezámolaj
 3. szint:
  Kakaóvaj
  Kókuszdióvaj
  Kókuszolaj
 4. szint:
  Lenmagolaj

Kókuszolaj: jó vagy rossz?

A kókuszolaj egy kétélű kard a bőrünk számára. Egyrészt csodálatos bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt viszonylag erős komedogén hatású. Ennek az oka az, hogy a kókuszolaj az összetétele miatt nem teljesen hatol be a bőrbe, hanem réteget képez a bőr felszínén. Mi a teendő?

Ismét felmerül a kérdés, hogyan reagál a bőre a kókuszolajra. Ki kell próbálni. Tisztátalan bőrt okoz használatkor? Ha bőre jól tolerálja, akkor gondolkodás nélkül használhatja.

Különösen a normál, érzékeny vagy pattanásokkal küzdő emberek bőre tolerálja problémamentesen a kókuszolajat. Mivel antibakteriális hatású, ezért pattanások kezelésére is alkalmas.

Az olajos, kombinált vagy nagyon száraz bőrű embereknek (a kókuszolaj megakadályozza a víz és a lipidek felszívódását) kell óvatosnak lenniük a kókuszolajjal.

Mint már korábban említettük: próbálja ki!